ERK kutsub: “Tasaarengu seitse majanduskasvu kriitikat”

Hea kaasamõtleja!

1972. aastal välja antud “Kasvu piirid” sedastas, et piiratud ressurssidega maailmas ei saa majandus igavesti kasvada ilma, et sellele järgneks kollaps. Ometi pole maailma majandused kasvu tagaajamisest lahti öelnud.

Tasaarengu (ingl k degrowth) teadusraamistik seab kahtluse alla majanduskasvu ülemvõimu ning kutsub demokraatlikult juhitult vähendama tootmist ning tarbimist industrialiseeritud riikides, et saavutada keskkondlik jätkusuutlikkus, sotsiaalne õiglus ning heaolu (F. Demaria; S. Latouche).

Muuhulgas ka “Kasvu piiridest” inspireeritud raamistik sündis Prantsusmaal 1970. – 1980. aastatel. Viimastel aastatel on tasaarengu mõttevool aga murdnud peavoolu nii Euroopas, USAs, Jaapanis kui ka Eestis. Seda on hakatud arutama mõjukates institutsioonides, nagu nt Euroopa Parlament ja seal peetud Kasvujärgse Euroopa Konverents, Hollandi parlament jpm. Nüüd arutleme sel teemal Eesti Rooma Klubis.

Maiko Mathiesen, Research & Degrowthi rahvusvaheliste suhete juht ja Tasaarengu Eesti MTÜ juhatuse liige tutvustab oma ettekandes M. Schmelzer et al järgi tasaarengu ‘vihmavarju’ alla koonduvate 7 mõttevoolu kriitikat majanduskasvule. Lisaks arutleme tasaarenejate poliitikasoovituste ja väljapakutud ühiskonnakorralduse muudatuste üle Eesti kontekstis.

Arutelu toimub 16. aprillil kell 15:00 Euroopa Elamuskeskuses (Rävala pst 4).

Kui soovite sündmusest osa võtta, registeerige end alloleval vormil või kirjutage erk@roomaklubi.com.

Registreerimisvorm: https://forms.gle/7MaMJ7BjSJuUKZjk9

Kohtumiseni arutelul!

Eesti Rooma Klubi

Lisa kommentaar