Reklaam: Arvo Raudsepp “Lapsepõlv ei lase lahti”

Eesti Rooma Klubi liige, geoloog Arvo Raudsepp on välja andnud raamatu, milles jagab enda kasvamise ja samas ka 70ndate Eesti ülikooli ning ühiskonna lugu. Kirjastaja kirjutab:

“Ja siin ta on – see raamatuke on elule aidatud, hingab ja elab.

Raamatukesi ilmub iga päev. Mis raamat see on? Kellele? Milleks?

Arvo Raudsepp alias Papa Arvo on Liivimaa mees, eesti geoloog ja endine tippkorvpallur, sündinud Siberis, kasvanud Ida Virumaal ja õppinud Tartus. Seda perioodi tema elust raamatuke käsitlebki.

Aga see ei ole tavaline memuaar või mälestusteraamat. Läbi omaenda tegemiste valgustatakse muhedas ja ehedas sõnakasutuses välja 1970-date nõukogude ülikooli ja kogu ühiskonna ühest küljest absurdsus, teisest küljest piiramatud võimalused loovaks arenguks. Mida siis ka loovalt kasutati.

See ei ole nõukogude nostalgia, kuid siin puudub ka nutulaul selle üle, kui hirmus oli elu ilma iPhone’ita. Kuidas siis ikkagi elati, oldi rõõmsameelne noorus ja tehti asju, mis tänasele Tartu noorele uskumatud ja kättesaamatud tunduvad?

Möödas olid kuldsed 60-dad, 80-date rahutus andis endast juba märke. Neid märke märgati, kuid 70-dad oli pohhuistide põlvkond, nagu autor seda kirjeldab. Kuna asju ja raha ei olnud, poliitika ei huvitanud, siis tegeletigi sellega mis üle jäi. Nagu umbrohi läbi asfaldi kasvati kodanikeks, et anda tõuge järgnevatele epohhidele.

Raamatu lisaväärtuseks on see, et me tunneme ära tänaseks Eestis väga tuntud nimed ja meile antakse andekas sissevaade sellesse, kust tulevad juhid, teadlased, revolutsionäärid, ärpad ja siis kõik need muud ning millist rolli mängis tollane ülikool nende kasvulavana. Juba sebivad ringi Hardo ja Neinar, juba istuvad praktikumides ja saavad õllekannude taga kokku tulevased poliitikud ja tuntud teadlased. Sa tunned nende nimed ära ja kihistad lugedes, kui oled olnud seotud kas Tartuga, ülikooliga, pidutsenud geoloogidega, käinud mõned matkal, olnud EÜEs või tunned lihtsalt huvi elu enese vastu ilma sulgede ja võltspärliteta, kuid selle ilusas eheduses.

Tiraaž on väike. See müüakse kohe läbi. Sinuga või sinuta.

Tänases üldises halinas on see raamat aga terake rõõmu ja optimismi ning annab teadmise, et elu on meie enda elada.”

Raamatu saab soetada siit: https://maison.solutions/books/

NB! Eesti Rooma Klubi liikmed ja kaasamõtlejad saavad selle ning “Kasvu piiride” raamatu 15% soodsamalt, kasutades sooduskoodi “Roomaklubi”.

Lisa kommentaar